Spletna stran Barbare Simoniti

DOGODKI 1995–1999

Petek, 22. oktober 1999
SNOVANJE ZAMISLI ZA ZGODBO O MOČVIRNIKIH


Barbara Simoniti je na sprehodu po Mislinjski Dobravi pri Slovenj Gradcu – močvirnem ravninskem gozdu, v katerem je tudi letališče – srečala močerada in dobila navdih za zgodbo, iz katere so se v naslednjih treh letih razrasli Močvirniki. Knjigo z ilustracijami Petra Škerla – ki si je čarobni gozd najprej prišel temeljito ogledat – ji je uspelo izdati šele leta 2012. (Foto Aviofun in Jurij Simoniti.)

 

   

   

 


Četrtek, 21. oktobra 1999, ob 20.15
SODELOVANJE NA LITERARNEM VEČERU V DOMOVINI JEZIKA V SLOVENJ GRADCU


Sklad ljubiteljskih kulturnih dejavnosti, Območna izpostava Slovenj Gradec, je organiziral 27. Srečanje mladih pesnikov in pisateljev Slovenije. Gostje literarnega večera z naslovom V domovini jezika so bili Florjan Lipuš, Vinko Ošlak, Matjaž Pikalo, Barbara Simoniti in Blaž Prapotnik; Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec. (Foto Stanka Blatnik.)

 

 

     

 


Sobota, 10. junij 1999, ob 20.00
SODELOVANJE NA PREDSTAVITVI NOVIH IZDAJ DZS


Urednik Matej Bogataj je vodil literarni pogovor ob novih izdajah založbe DZS, med njimi tudi o knjigi Razdalje pisateljice Barbare Simoniti; KUD France Prešeren, Trnovo, Ljubljana.

 

 

 

     

 


Sreda, 26. maj 1999, ob 19.00
GOSTJA LITERARNO-GLASBENEGA VEČERA OB KNJIGI RAZDALJE V CELJU


Ob izidu zbirke kratkih zgodb Razdalje je bila pisateljica Barbara Simoniti gostja literarnega večera, pogovor je vodil urednik Matej Bogataj, glasbeni del Monika Krajnc, kitara; Levstikova soba, Osrednja knjižnica Celje.

 

 

 

 

 

   
 

 


Torek, 16. februar 1999, ob 11.00
PREDSTAVITEV OB IZIDU KNJIGE RAZDALJE PRI DZS


Pri založbi DZS so izšle tri nove knjige iz zbirke Drzni znanilci sprememb, med njimi tudi Razdalje, zbirka kratkih zgodb Barbare Simoniti; Dvorana Lili Novy, Cankarjev dom, Ljubljana. (Foto RTV SLO in Egon Kaše.)

 

 

 

 

 

   
 

 


Petek, 12. februar 1999, ob 19.00
GOSTJA LITERARNO-GLASBENEGA VEČERA OB KNJIGI RAZDALJE V SLOVENJ GRADCU


Ob izidu zbirke kratkih zgodb Razdalje je bila pisateljica Barbara Simoniti gostja literarnega večera, pogovor je vodil urednik Matej Bogataj, glasbeni del Monika Krajnc, kitara; Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec. (Foto Stanko Hovnik.)

 

 

     

 

 

   

 


Petek, 6. november 1998, ob 19.00
GOSTJA PREDSTAVITVE KNJIGE NONSENS V SLOVENJ GRADCU


Predstavitev knjige Nonsens pisateljice, doktorice literarnih znanosti Barbare Simoniti, pogovor je vodil Miha Mohor; Knjižnica Ksaverja Meška, Slovenj Gradec. (Foto Stanko Hovnik.)

 

 

     

 

 

   

 


Torek, 6. oktober 1998, ob 20.00
GOSTJA LITERARNO-GLASBENEGA VEČERA MOJ PRVENEC V LJUBLJANI


Barbara Simoniti je bila gostja literarnega večera Moj prvenec: tri „prvence“ mlade slovenske književnice so predstavili dr. Manca Košir, urednik Matej Bogataj in glasbenica Monika Krajnc; Klub Lili Novy v Cankarjevem domu v Ljubljani. (Foto Lenča Ferenčak.)

 

 

     

 

     
 

 


Ponedeljek, 14. september 1998, ob 10.00
SODELOVANJE NA POLETNI PREVAJALSKI ŠOLI JSKD S PREDAVANJEM O NONSENSU


Barbara Simoniti je bila gostja Poletne prevajalske šole Sklada RS za ljubiteljsko kulturo s predavanjem Nonsens, literarni žanr od Alice do Butalcev; Penzion Maksimilian, Piran.

 

       

 


Petek, 3. april 1998, ob 11.00
UDELEŽBA NA MEDNARODNI KONFERENCI FENOMEN LEWISA CARROLLA V CARDIFFU V WALESU

Ob stoletnici smrti angleškega pisatelja Charlesa Lutwidgea Dodgsona – Lewisa Carrolla se je dr. Barbara Simoniti s pomočjo British Councila Slovenija udeležila mednarodne konference z naslovom Fenomen Lewisa Carrolla, ki jo je organizirala Univerza Cardiff med 1. in 5. aprilom. Na konferenci je imela referat na podlagi svoje doktorske disertacije; Univeza Cardiff, Wales, Velika Britanija.

 

   

 

 

   

 

   
 

 


Februar 1998
IZID KNJIGE NONSENS PRI ZALOŽBI KARANTANIJA


Pri založbi Karantanija je izšla knjiga 
Nonsens avtorice dr. Barbare Simoniti. Knjiga je njena predelana doktorska disertacija, v kateri je vzpostavila teorijo o ubesedovanju nonsensa kot literarnega pojava in literarne zvrsti, s posebnim ozirom na arhetipsko delo Aličine dogodivščine v Čudežni deželi angleškega pisatelja Lewisa Carrolla, in opozorila na probleme njegovega prevajanja. V knjigi Nonsens je svoja dognanja navezala še na Butalce Frana Milčinskega kot primer slovenskega nonsensa. Knjiga je izšla s podporo Zavoda za odprto družbo. (Foto Egon Kaše)

 

     

 

       
 

 


Torek, 16. december 1997, ob 9.00
PREDSTAVITEV OB IZIDU KNJIGE KNJIŽEVNI PREVOD


Na tiskovni konferenci so predstavili pet publikacij iz serije Razprave Filozofske fakultete. Med njimi je bil tudi knjiga Književni prevod, za katero so članke prispevali: Meta Grosman, Uroš Mozetič, Barbara Simoniti, Tina Mahkota in Milena Milojevič-Sheppard; Kulturno-informacijski center Križanke, Trg Francoske revolucije 7 v Ljubljani.

 

     

 

   
 

  


Petek, 5. december 1997, ob 19.00
GOSTJA LITERARNO-GLASBENEGA VEČERA OB IZIDU KNJIGE ZATIŠNOST V SLOVENJ GRADCU

 

Ob izidu pesniške zbirke Zatišnost, prvenca pesnice Barbare Simoniti, je bil v Glasbeni šoli /Wolfovi hiši v Slovenj Gradcu umetniški večer. Goste je najprej pozdravil ravnatelj Glasbene šole Branko Čepin, nato je pesnico predstavila Alenka Horvat, njena nekdanja učiteljica slovenščine, o knjigi pa je spregovoril urednik Peter Kovačič-Peršin. Glasbeni del večera je prispevala kitaristka Monika Krajnc.

Po večeru so organizatorji – Mestna občina in Kulturni dom Slovenj Gradec – pripravili sprejem v hotelu Korotan, kjer je pesnico in nekdanjo napovedovalko na Radiu Slovenj Gradec pričakal Slovenjgraški oktet pod vodstvom Toneta Gašperja s koroškimi pesmimi. V Knjigarni Mladinska knjiga so del izložbe namenili izidu knjige Zatišnost Barbare Simoniti. (Foto Stanko Hovnik.)

 

 

     

 

     

 

       

 


Torek, 11. november 1997, ob 18.00
GOSTJA LITERARNO-GLASBENEGA VEČERA OB KNJIGI ZATIŠNOST V CELJU

 

Pesniški večer ob izidu pesniške zbirke Zatišnost, prvenca pesnice Barbare Simoniti, uvodna predstavitev urednik Peter Kovačič-Peršin, glasbeni del Monika Krajnc, kitara; Osrednja knjižnica Celje, dvorana Pokrajinskega muzeja Celje pod Celjskim stropom.

 

 

     

 

       

 


Petek, 7. november 1997, ob 19.00
GOSTJA LITERARNO-GLASBENEGA VEČERA OB IZIDU KNJIGE ZATIŠNOST V LJUBLJANI


Pri založbi Društva 2000 je izšla pesniška zbirka Zatišnost, prvenec Barbare Simoniti; urednik Peter Kovačič-Peršin; glasba Boris Šinigoj, lutnja; Modri salon Grand Hotela Union v Ljubljani. (Foto arhiv Večera in Primož Predalič).

 

   

 

   
 

 


Torek, 24. september 1996
PREDSTAVITEV IZBRANIH ŽENSKIH ZGODB Z NATEČAJA ZA KNJIGO NE BOMO VEČ PRIDNE


Urad za žensko politiko in revija Jana sta 5. marca 1996 tretjič objavila natečaj za kratko zgodbo, tokrat z naslovom Ne bom več pridna. Ob objavi natečaja v Jazz klubu Gajo je Andrej Blatnik „kot eden redkih moških na predstavitvi dejal, da sestavljajo uredništva literarnih revij in založb večinoma moški, zato je 'ženska ekipa' urada zelo dobrodošla sprememba. Vera Kozmik, direktorica urada, pa je dodala, da z razpisom ne želijo biti izključujoči, temveč spodbudni.“ (Jelka Šutej-Adamič, Delo, 8. 3. 1996.) Žirija, ki so jo sestavljale Nataša Hrastnik, Maja Novak in Maja Lupša, je izmed več kot 250 zgodb izbrala tri nagrajenke in še deset zgodb za objavo. Med njimi je bila tudi zgodba Barbare Simoniti z naslovom Mala nočna čokolada, 5. 11. 1996 objavljena v reviji Jana. Avtorice izbranih zgodb so: Maja Novak, Polona Glavan, Tarcisia Galbiati, Lucija Zelič-Stepančič, Irena Jakopanec, Helena Kos, Marjana Moškrič, Sonja Rozman, Barbara Simoniti, Ifigenija Simonović, Valerija Skrinjar-Tvrz, Manica Šon, Suzana Tratnik in Barbara Zorman. Slavnostna prireditev ob podelitvi nagrad je bila 24. septembra 1996. Nagrade sta podelili Vera Kozmik, direktorica Urada za žensko politiko, in Bernarda Jeklin, odgovorna urednica revije Jana. Zbornik zgodb z naslovom Ne bomo več pridne je uredila Nataša Hrastnik, opremil EPROMAK, izdal jo je Urad za žensko politiko pri Založbi Mihelač (1997). Naslovnica zbornika je še vedno zgovoren odraz takratnega odnosa do ustvarjanja pisateljic. (Foto Wolfgang Salzmann.)
https://www.sta.si/274602/izsel-zbornik-zenskih-zgodb-ne-bomo-vec-pridne

 

     

 

   
 

 


Torek, 26. september 1995
PREDSTAVITEV IZBRANIH ŽENSKIH ZGODB Z NATEČAJA ZA KNJIGO ŽENSKI ZALIVI


Republika Slovenija je leta 1992 postala pogodbenica Konvencije OZN o odpravi vseh oblik diskriminacije žensk kot pravna naslednica ratifikacije konvencije s strani nekdanje SFRJ. Zato je Vlada Republike Slovenije 1. julija 1992 ustanovila Urad za žensko politiko s sedežem na Tomšičevi 4 v Ljubljani. Njegova naloga je bila, da „spremlja položaj žensk in uresničevanje njihovih z ustavo, zakoni in mednarodnimi konvencijami zajamčenih pravic.“ Direktorica je postala Vera Kozmik.

Urad za žensko politiko in časopis Republika sta 30. maja 1995 „v želji, da bi vzpodbudila literarno ustvarjalnost in povečala prisotnost ženske občutljivosti v slovenski javnosti,“ že drugo leto zapored objavila natečaj za kratko zgodbo, tokrat z naslovom Ženski zaliv. Na razpis je prispelo prek 200 zgodb. Žirija, ki so jo sestavljale Radojka Vrančič, Nataša Hrastnik in Lela B. Njatin, je izbrala tri nagrajenke in odkupila še deset zgodb za objavo v knjižni obliki. Med njimi je bila tudi zgodba Barbare Simoniti z naslovom Katarina Ema, 12. 11. 1995 objavljena v časopisu Republika. Avtorice izbranih zgodb so: Maja Novak, Nina Kokelj, Jožica Lorenci, Vedrana Grisogono, Helena Kos, Neja Kos, Manka Kremenšek, Katarina Mahnič, Nedeljka Pirjevec, Barbara Simoniti, Barica Smole, Suzana Tratnik in Marija Vojskovič. Slavnostna razglasitev in tiskovna konferenca je bila 26. septembra v prostorih Gledališkega in filmskega muzeja na Mestnem trgu 17 v Ljubljani, vodila jo je Manca Košir. Direktorica Urada za žensko politiko Vera Kozmik in odgovorni urednik Republike Mile Šetinc sta podelila nagrade Maji Novak, Nini Kokelj in Jožici Lorenci. Zbornik zgodb z naslovom Ženski zalivi je uredila Nataša Hrastnik, opremil Jure Kocbek, izdal pa Urad za žensko politiko pri Založbi Mihelač (1996). Naslovnica zbornika je zgovoren odraz takratnega odnosa do ustvarjanja pisateljic. (Foto Boštjan Burger.)
https://www.sta.si/162175/izbrali-nagrajenke-natecaja-za-kratko-zgodbo-zenski-zaliv

 

       

 

     
 

 


1995–1999, četrtletno
SODELOVANJE V KRITIŠKEM OMIZJU KNJIŽNE PRESOJE NA AVSTRIJSKEM KOROŠKEM


Dr. Barbara Simoniti
je sedem let sodelovala v Knjižnih presojah, ki jih je vodil mag. Vinko Ošlak. To literarnokritično kulturno prireditev je organizirala Katoliška prosveta iz Celovca štirikrat na leto, v različnih krajih na Avstrijskem Koroškem: v Celovcu, Št. Jakobu, Tinjah, Libučah, Pliberku, Rožeku, Svatnah, Bistrici na Zilji. Stalni člani omizja so bili: dr. Denis Poniž, dr. Silvija Borovnik, dr. Barbara Simoniti, mag. Vinko Ošlak, Horst Ogris; sodelovalo je še več občasnih članov. (Foto Primož Predalič.)

         

 

     

 

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate z uporabo. Več informacij

Spletni piškotki