Spletna stran Barbare Simoniti

DOGODKI 2010–2012

Torek, 27. november 2012, ob 19.00
PREDSTAVITEV OB IZIDU KNJIGE KLIČI ME PO IMENU


Pri Študentski založbi je v Knjižni zbirki Beletrina izšla knjiga Kliči me po imenu, Izbor iz krajše proze slovenskih avtoric, ki ga je izbrala, uredila in spremno študijo zanj napisala dr. Silvija Borovnik. V knjigi je tudi kratka zgodba Barbare Simoniti z naslovom Pesem za Evridiko in glas. Predstavitev knjige je bila v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani.

Izbor prinaša osemintrideset črtic, novel ali odlomkov iz nekoliko daljših del, ki so napisana v posebni, fragmentarni obliki. Knjiga je nastajala ob zavesti, da Slovenci svoje literarne ustvarjalke, tako starejše kot sodobne, premalo poznamo in da njihova dela niso dovolj uzaveščena. Le malo bolj natančen pregled književnosti, ki so jo pri nas ustvarile ženske, pokaže, da je bila ta vselej zelo zanimiva, raznolika in kakovostna, čeprav pogosto odrinjena na rob literarnozgodovinske pozornosti. Tokratni izbor je zastavljen tako, da opozarja na bele lise, obenem pa tudi z mislijo na tematske in jezikovno-slogovne novosti ter posebnosti v literaturi izbranih slovenskih prozaistk.
http://www.pogledi.si/knjiga/zenska-v-oceh-slovenskih-pisateljic
http://www.delo.si/kultura/knjizevni-listi/zenske-v-zenski-prozi-od-verizne-matere-do-posameznice.html
http://www.bukla.si/?action=books&book_id=15093

 

   

 

   
 

 


Petek, 24. november 2012, ob 15.00
SODELOVANJE V POGOVORU OB IZIDU KNJIGE MOČVIRNIKI NA 28. SLOVENSKEM KNJIŽNEM SEJMU


Pisateljica Barbara Simoniti je bila gostja pogovora z ilustratorjema Petrom Škerlom in Jelko Reichman ob izidu knjig Močvirniki in Kako se vrtijo ure na 28. Slovenskem knjižnem sejmu. Pogovor je vodila Carmen L. Oven. (Foto Matej Povše.)

 

       

 


Ponedeljek, 19. november 2012, ob 12.00
PREDSTAVITEV OB IZIDU KNJIGE MOČVIRNIKI


Mladinska knjiga je predstavila štiri nove knjige treh vrhunskih pisateljev in treh odličnih ilustratorjev, med njimi knjigo Močvirniki Barbare Simoniti in Petra Škerla: „Knjiga Močvirniki je pomemben mejnik v slovenskem knjižnem založništvu za otroke (in odrasle). Izvrstno besedilo Barbare Simoniti je razširil, nadgradil in v resnični svet spremenil Peter Škerl. Na način, kot ga v slovenski tradiciji še nismo zasledili, saj podobe v tej knjigi živijo tako močno, da si že ob pogledu na slike prepričan, da gre za hudo pomembno knjigo.“ Knjigarna Konzorcij, Ljubljana. (Foto MK in Bobo.)

http://www.mladinska.com/za_medije/sporocila_za_javnost/sporocilo_za_javnost?aid=2565

 

   

 

   
 

 


Petek, 2. november 2012, od 10.00 do 14.00
UDELEŽBA NA SREČANJU BALKAN SKOZI OČI PISATELJIC V SARAJEVU


Srečanja Balkan skozi oči pisateljic v Sarajevu ob 20-letnici Centra PEN v Bosni in Hercegovini sta se iz Slovenije udeležili prof. dr. Svetlana Slapšak in dr. Barbara Simoniti z referatom Ofelijin molk. Sodelovalo je še 11 drugih znanstvenic in pisateljic. Pogovor s hrvaško pisateljico Dubravko Ugrešić je potekal na predvečer. Srečanje v Narodni galeriji v Sarajevu je odprl prof. dr. Zvonimir Radeljković, predsednik Centra PEN v BiH. Zvečer je na literarnem večeru svoje pesmi v prevodu Josipa Ostija brala tudi Barbara Simoniti. (Foto PEN BiH.)
http://balkans.aljazeera.net/tekstovi/balkan-u-ocima-spisateljica
http://www.oslobodjenje.ba/kun/jubilej-pen-centra-bih-balkan-u-ocima-spisateljica
http://www.kul.ba/2012/11/odrzan-razgovor-na-temu-balkan-u-ocima-spisateljica
http://depo.ba/clanak/81703/balkan-u-ocima-spisateljica
http://archive.is/ciQVa (http://www.penbih.ba/index.php)

 

    Barbara Simoniti  

 

Barbara Simoniti   Barbara Simoniti    

 


Sreda, 24. oktober 2012, ob 19.30
GOSTOVANJE PRI DRUŠTVU HRVAŠKIH PISATELJEV V ZAGREBU


V Zagrebu je potekalo gostovanje Društva slovenskih pisateljev pri Društvu hrvaških pisateljev. Barbara Simoniti, Ines Cergol, Maja Gal Štromar in Janja Vidmar so imele literarni večer v Knjižnici Bogdana Ogrizovića, ki sta ga vodila Darija Žilić in Boris Gregorić, ter seminar za študente s prof. dr. Anito Peti-Stantić na Filozofski fakulteti v Zagrebu. Njihova besedila so bila objavljena v hrvaški literarni reviji Poezija. (Foto Boris Gregorić in Mile Pešorda.)
http://www.hrvatskodrustvopisaca.hr/hr/dogadanje/razmjena-ugledni-slovenski-autori-nastupaju-u-zagrebu-2012.-655

 

     

 

      Barbara Simoniti

 


Sreda, 27. september 2012, ob 19.00
SODELOVANJE NA 9. MEDNARODNEM FESTIVALU REVIJA V REVIJI V ŠKOCJANU


Pesnica Barbara Simoniti je bila gostja na literarnem večeru 9. Mednarodnega festivala Revija v reviji, KUD Apokalipsa, v Škocjanu na Krasu, kjer je brala pesmi iz svoje pesniške knjige Voda. (Foto Turizem Ljubljana.)
http://www.primorske.si/Kultura/Zacetek-9--mednarodnega-festivala-Revija-v-reviji.aspx

Škocjan-Program.pdf

 

         

 


Petek, 15. september 2012, ob 18.30
GOSTOVANJE PRI DRUŠTVU SLOVENSKIH PISATELJEV V CELOVCU


Pisateljica Barbara Simoniti je bila s kolegi iz Slovenskega centra PEN, Katarino Marinčič, Venom Tauferjem in Markom Kravosom, gostja na literarnem večeru Društva slovenskih pisateljev v Avstriji; Knjigarna Haček v Celovcu. (Foto Igor Modic, Ljubo Vukelič, Jože Suhadolnik, Gregor Simoniti.)

2012-VECER-CELOVEC.pdf

 

       

 

      Barbara Simoniti

 


Torek, 11. september 2012, ob 18.00
GOVOR NA SLAVNOSTNI POČASTITVI 140-LETNICE DRUŠTVA SLOVENSKIH PISATELJEV


V veliki dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani je bila slavnostna počastitev 140-letnice Društva slovenskih pisateljev. S pozdravnim govorom je prireditev začel Veno Taufer, predsednik DSP, častni nagovor je imel dr. Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije, glavna govorka je bila dr. Barbara Simoniti, pisateljica in prevajalka. Literarno-glasbeni večer je organizirala Meta Kušar, ki je pripravila tudi scenarij in režijo ter večer vodila. Program je bil sestavljen iz pisem in dnevnikov klasičnih slovenskih pesnikov in pisateljev. Njihova pisma žen(sk)am pričajo, kako težko je vzdržati umetniškost in človeškost v družbi, ki umetnikovo globino izključuje, čeprav brez vzpostavljanja najvišje kulture ne more obstati. (Foto Janez Platiše.)
http://www.ludliteratura.si/kritika-komentar/140-let-drustva-pisateljev-v-alternativnih-vonjih-mete-in-bora

 

   

DSP

   

 

Barbara Simoniti   Barbara Simoniti   Barbara Simoniti   Barbara Simoniti

 


Četrtek, 26. junij 2012, ob 17.00
GOSTJA DEBATNEGA LITERARNEGA VEČERA PESNICE O PESNICAH

Barbara Simoniti je bila s pesniško knjigo Voda gostja debatnega literarnega večera v okviru cikla Pesnice o pesnicah, ki ga vodi Barbara Korun; Mladinski hotel Celica, Metelkova, Ljubljana.

http://www.pesem.si/a/objava/prikaz/67595/barbara_simoniti_-_pesnice_o_pesnicah

 

       

 


Sreda, 6. junij 2012, ob 18.00
SODELOVANJE NA LITERARNEM VEČERU MEDNARODNEGA PENA V BARCELONI


Barbara Simoniti in Ivo Frbežar sta se kot predstavnika Upravnega odbora Slovenskega centra PEN udeležila srečanja Odbora za jezikovne pravice in prevajanje pri Mednarodnem centru PEN v Barceloni v Kataloniji. V sredo sta sodelovala na literarnem večeru. Barbara Simoniti je brala svoje pesmi iz pesniške knjige Voda v lastnem angleškem prevodu. (Foto Ivo Frbežar.)

 

    Pen   Pen  

 

    Barbara Simoniti    

 


Torek, 5. junij 2012, ob 20.00
UDELEŽBA NA RAZGLASITVI GIRONSKEGA MANIFESTA O JEZIKOVNIH PRAVICAH V BARCELONI

Barbara Simoniti in Ivo Frbežar sta se kot predstavnika Upravnega odbora Slovenskega centra PEN udeležila srečanja Odbora za jezikovne pravice in prevajanje pri Mednarodnem centru PEN v Barceloni v Kataloniji. V torek je bila svečana razglasitev Gironskega manifesta – manifesta o jezikovnih pravicah v vladni palači. Slavnostni govornik je bil predsednik Katalonije, Artur Mas, uvodni govor je imel predsednik Mednarodnega PEN-a, John Ralston Saul. (Foto Ivo Frbežar in Victor P. de Óbanos.)
http://www.pen-international.org/who-we-are/translation-linguistic-rights/girona-manifesto/girona-manifesto-on-linguistic-rights/
http://www.penslovenia-zdruzenje.si/aktualno_page_10
http://www.morel.si/Kultura/SlovenijaPisatelji_opozorili_na_manifest_iz_Girone_/
http://www.pen-international.org/newsitems/the-girona-manifesto-encapsulating-the-universal-declaration-of-linguistic-rights
http://www.pen-international.org/wp-content/uploads/2012/05/Girona-Manifesto-ENGLISH.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=qbG_7oK8Evc

 

    Pen   Pen  

 

      Barbara Simoniti

 

     

 

     

 


Četrtek, 17. maj 2012, ob 19.00
VODENJE LITERARNEGA VEČERA NA 44. MEDNARODNEM SREČANJU PENA NA BLEDU


V okviru 44. Mednarodnega srečanja PEN na Bledu je v Hotelu Park na Bledu potekal literarni večer, ki ga je vodila dr. Barbara Simoniti (PEN Slovenija). (Foto TripAdvisor, Dobrila Radivojević.)

 

  Pen   Pen    

 


Petek, 4. maj 2012, ob 18.00
GOSTJA LITERARNEGA VEČERA V KNJIŽNICI KSAVERJA MEŠKA V SLOVENJ GRADCU


Barbara Simoniti je bila gostja literarnega večera z naslovom Pišem zato, da vem, kaj živim, ki ga je vodila Carmen L. Oven; Knjižnica Ksaverja Meška v Slovenj Gradcu. (Foto Robert Balen in MOSG.)

 

       

 

     

 


Sreda, 11. april 2012, ob 11.00
PREDSTAVITEV OB IZIDU KNJIGE VODA


Tiskovna predstavitev novih izdaj založbe KUD Apokalipsa, med njimi pesniške knjige Voda avtorice Barbare Simoniti; Knjigarna Celjske Mohorjeve družbe, Nazorjeva 1, Ljubljana. (Foto Delo in Dobrila Radivojević.)

 

     

 

   
 

 


Petek, 23. december 2011, ob 18.00
VODENJE POGOVORA Z RENATO SALECL V KNJIGARNI MK V SLOVENJ GRADCU


V okviru večerov Zmenek s knjigo je bila v Knjigarni Mladinska knjiga v Slovenj Gradcu predstavitev knjige (Per)verzije ljubezni in sovraštva avtorice dr. Renate Salecl. Pogovor z avtorico je vodila dr. Barbara Simoniti. (Foto MK SG.)

 

     

 

Barbara Simoniti   Barbara Simoniti    

 


Četrtek, 17. november 2011, ob 18.00
GOSTJA LITERARNEGA VEČERA V KNJIŽNICI ANTONA SOVRETA V HRASTNIKU


Barbara Simoniti je bila gostja literarnega večera v Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku, voditeljica Ana Černuta. (Foto knjižnica Hrastnik.)

 

     

 

       

 


Četrtek, 11. avgust 2011, ob 19.00
SODELOVANJE NA MITOLOŠKEM VEČERU V IŽAKOVCIH OB MURI


Sinoči so se pričeli že 20. tradicionalni Büjraški dnevi v vasi Ižakovci na Otoku ljubezni, evropsko znanem turističnem kraju ob reki Muri, kjer bodo v pristni naravi z edinim plavajočim mlinom na reki Muri potekale različne prireditve vse do nedelje. Mitološki večer se je pričel z branjem poezije članov Društva slovenskih pisateljev, brali so: Erika Vouk, Barbara Simoniti in Tine Mlinarič, ter gostja Judit Zagorec-Csuka. Nastopili so tudi člani Društva za kulturo in ljudsko izročilo, za glasbo sta poskrbela Klarisa Jovanovič (vokal) in Lado Jakša (klaviature in pihala). (Foto Pomurec.)
http://www.pomurec.com/vsebina/5946/Mitoloski_vecer_na_Otoku_ljubezni_v_Izakovcih

 

     

 

   
 

 


Sreda, 8. junij 2011, ob 19.00
SODELOVANJE NA OKROGLI MIZI LUD LITERATURA MLADI VAL SLOVENSKIH LITERATK


Dr. Barbara Simoniti je bila gostja okrogle mize z naslovom Mladi val slovenskih literatk: naključje ali simptom demokracije, voditeljica Barbara Pogačnik, v okviru Literarne kulture, Pomlad 2011; dvorana LUD Literatura, Ljubljana.

 

     

 


Petek, 20. maj 2011, ob 19.00
VODENJE DEBATNEGA VEČERA SC PEN ODGOVORNOST – VREDNOTA NA PREPIHU


Debatni večer Slovenskega centra PEN z naslovom Odgovornost – vrednota na prepihu je zasnovala in vodila dr. Barbara Simoniti, gostje so bili: dr. Renata Salecl, dr. Miro Cerar, dr. Mojca Ramšak in Janko Rožič; dvorana DSP in SC PEN, Ljubljana. (Foto: Gregor Simoniti, Jure Eržen in Aleš Černivec, Delo; Večer; Katja Lenart.)

 

  Pen    

 

       

 


Četrtek, 19. maj 2011, ob 18.00
PREDSTAVITEV PESNIŠKE ZBIRKE SONČNI OBRAT V NOVOPISIH NA WOLFOVI


Svoje svetove je Barbara Simoniti, pesnica, pisateljica in prevajalka, ki s Sončnim obratom podpisuje že tretjo pesniško zbirko, z nami delila na majskih Novopisih na Wolfovi. Voditeljica večera Carmen L. Oven; Knjigarna Wolfova v Ljubljani. (Foto Zmago Jereb, Gregor Simoniti.)
http://www.mladinska.com/skupina_mk/koledar_dogodkov/dogodek?etid=510

 

     

 

   
 

 


Četrtek, 5. maj 2011, ob 18.00
VODENJE LITERARNEGA VEČERA V KRANJU V OKVIRU 43. MEDNARODNEGA SREČANJA PENA NA BLEDU


V okviru 43. Mednarodnega srečanja PEN na Bledu je v Kranju potekal literarni večer, ki ga je vodila dr. Barbara Simoniti (PEN Slovenija). Gostje so bili: Magda Carneci (PEN Romunija), Jarkko Tontti (PEN Finska) in Zeki Ergas (PEN International); Mestna knjižnica Kranj. (Foto Petra Puhar in Ivo Frbežar.)
http://www.jarkkotontti.net/blog/wp-content/uploads/2006/03/Runoja-sloveniaksi-teoksista-Vuosikirja-ja-Jacasser.-Barbara-Simoniti.-Jarkko-Tontti.pdf

 

  Pen   Pen  

 

      PEN  

 


Torek, 12. april 2011, ob 21.30
SODELOVANJE NA VEČERU KRATKA NOČ POEZIJE V KLUBU GROMKA


Barbara Simoniti in Marcello Potocco sta bila gosta večera Kratka noč poezije, voditeljica Petra Koršič, v okviru Literarne kulture, Pomlad 2011, LUD Literatura; Klub Gromka, Metelkova mesto, Ljubljana. (Foto Gregor Simoniti idr.)

 

 

     

 

       

 


Petek, 11. marec 2011, ob 11.00
PREDSTAVITEV OB IZIDU KNJIGE SONČNI OBRAT


Mladinska knjiga je izdala tri nove pesniške zbirke. „Zbirka Sončni obrat Barbare Simoniti iz zbirke Nova slovenska knjiga prinaša poglobljeno in izbrušeno poezijo, kakršne v našem jeziku skoraj ni več. Oblikovno kultiviranost in artikuliranost izraza začutimo že ob prvem branju, ponovna branja pa razkrivajo dramatični kontrast med tolmunsko, ponekod že eksplozivno globino čustvovanja in racionaliziranim, minimaliziranim pesniškim jezikom. Ta dvojna, med seboj napeta raven upovedovanja daje pesmim izvirno izpovedno moč“. Knjigarna Konzorcij, Ljubljana. (Foto Arhiv MK in Dobrila Radivojević.)

http://www.mladinska.com/skupina_mk/novice/novica?aid=1028

 

   

 

   
  Sončni obrat

 


Torek, 1. marec 2011, ob 19.00
VODENJE DEBATNEGA VEČERA SC PEN ŽENSKE V SLOVENSKI LITERATURI


Debatni večer Slovenskega centra PEN z naslovom Ženske v slovenski literaturi je zasnovala in vodila dr Barbara Simoniti, gostje so bile: dr. Irena Novak-Popov, dr. Silvija Borovnik, dr. Katja Mihurko-Poniž, dr. Stanislava Repar in Barbara Korun; dvorana DSP in SC PEN, Ljubljana. (Foto Voranc Vogel in Igor Zaplatil.)

  Pen     Barbara Simoniti  

 
Valentina Plahuta-Simčič, Za stekleno steno zavračanja, Okrogla miza Ženske v slovenski literaturi, Delo, Kultura, 3. marca 2011, str. 13.

http://www.delo.si/clanek/142511

 


Torek, 30. november 2010, ob 19.00
VODENJE DEBATNEGA VEČERA SC PEN SAMOPODOBA IN PODOBA SLOVENCEV


Debatni večer Slovenskega centra PEN z naslovom Samopodoba in podoba Slovencev je vodila dr Barbara Simoniti, gosti so bili Erica Johnson Debeljak, Alan Duff, Ludwig Hartinger in dr. Marko Stabej; dvorana DSP in SC PEN, Ljubljana. (Foto: Gregor Simoniti, MK; Roman Šipič, Pogledi; Igor Bratož, Delo.)

 

  Pen    

 

       

 


Nedelja, 8. avgust 2010, ob 19.00
SODELOVANJE NA VEČERU POEZIJE, MITOLOGIJE IN GLASBE V OKVIRU NOČI V STARI LJUBLJANI


V okviru Noči v Stari Ljubljani je bil 28. avgusta večer poezije, mitologije in glasbe. Zaradi dežja je bil večer prestavljen z Brega (Novega trga) v dvorano ŠKUC. Za glasbo je skrbel trio Sabina & Bastyan ter Vasja, večer so s plesom prepletle vile, prižgale ogenj in ga izročile pesnikom: Ines Cergol, Barbari Simoniti, Ivanu Dobniku in Tinetu Mlinariču, ki so interpretirali svoje pesmi. Večer je z glasbo sklenila skupina Pegasus.
http://www.napovednik.com/dogodek146623_noci_v_stari_ljubljani_2010

 

     

 

  Barbara Simoniti     Barbara Simoniti
 

 


Torek in sreda, 11. in 12. maj 2010
GOSTOVANJE NA KATEDRI ZA JUŽNE SLOVANSKE JEZIKE V LODŽU NA POLJSKEM


Dr. Barbara Simoniti je bila na povabilo slovenske lektorice mag. Janje Vollmaier gostja na Katedri za južne slovanske jezike Univerze v Lodžu na Poljskem, kjer je vodila dve literarni delavnici in imela pesniški večer. Gostovanje sta podprla Center za slovenščino kot drugi/tuji jezik Filozofske fakultete v Ljubljani in slovensko-poljsko društvo Triglav Rysy; Ulica Lipowa 81, Lodž.

 

       

 

     

 


Četrtek, 25. marec 2010, ob 18.00
SODELOVANJE NA LITERARNEM VEČERU V TRZINU V OKVIRU 42. MEDNARODNEGA SREČANJA PENA NA BLEDU


V okviru 42. Mednarodnega srečanja PEN na Bledu je v Trzinu potekal literarni večer, ki ga je vodil Tone Peršak (PEN Slovenija). Gostje so bili: Bini Gerard (PEN Francija), Asel Omar (PEN Rusija), Barbara Simoniti (PEN Slovenija) in Marketa Hejkalova (PEN Češka); Kulturni dom Trzin. (Foto Adrijan Pregelj.)

 

  Pen   Pen  

 

    PEN   PEN  

 

 

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate z uporabo. Več informacij

Spletni piškotki