Spletna stran Barbare Simoniti

DOGODKI 2013

 

Torek, 17. december 2013, ob 19.30
GOSTJA LITERARNEGA VEČERA V SLOVENSKEM CENTRU PEN


Prednovoletno srečanje in pogovor z dr. Barbaro Simoniti, pesnico, prevajalko, pisateljico, članico upravnega odbora SC PEN in ožjega kroga MIRE, ženskega odbora SC PEN, ter članico upravnega odbora podjetja Skupaj za knjigo, ki si prizadeva najti investitorje za nakup Mladinske knjige. Popotovanje po življenju in delu te izjemne slovenske knjižne ustvarjalke, ki jo poznamo po izbrani poeziji in večkrat nagrajenem delu za mladino Močvirniki, je vodila Tanja Tuma. DSP, Tomšičeva ulica 12 v Ljubljani.

 

  Pen   Mira   Skupaj za knjigo  

 


Sobota, 23. november 2013, ob 18.00
SODELOVANJE NA PODELITVI LITERARNE NAGRADE MIRA 2013


Ožji krog Mire, ženskega odbora SC PEN, je na 29. Slovenskem knjižnem sejmu prvič podelil Literarno nagrado MIRA za izjemne dosežke na področju literarne ustvarjalnosti in celostne osebnostne drže. Petčlanska žirija, ki so jo sestavljali dr. Irena Novak-Popov (predsednica), dr. Katja Mihurko-Poniž, dr. Stanislava Repar, dr. Barbara Simoniti in dr. Andrej Detela, se je med enajstimi prispelimi predlogi soglasno odločila, da nagrado prejme pesnica, prevajalka in publicistka Jolka Milič. Slovesnost je potekala v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, glavna govorka je bila Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic. Po slovesnosti je sledila predstava Off-Beat Poetry, navdihnjena z izvirno plesno predstavo Milana Tomášika Off-Beat (slovenska premiera Ex-ponto 2011) in s poezijo slovenskih pesnic, ki jo je zasnovala Stanislava Repar. (Foto Ana Marija Sobočan in Nada Žgank.)

 

    Mira      

 

Barbara Simoniti je dejala, da si je že pred desetimi leti skupaj z Barbaro Korun zadala nalogo, da se ne sme nikoli več ponoviti, da bodo pomembne slovenske ustvarjalke, kot sta bili Saša Vegri in Ada Škerl, vse življenje ostale brez nagrade. Obenem želijo omogočiti mladim avtoricam, da vstopijo v že obstoječ literarni prostor ženskih ustvarjalk. „Moja generacija ni imela učiteljic, vzornic in mentoric na tem področju in ta vrzel se pozna tudi v njeni slabši prepoznavnosti,” je poudarila. (STA)

 

    Mira    

 

Obrazložitev: Mira, Ženski odbor Slovenskega centra PEN, podeljuje literarno nagrado Mira v letu 2013 Jolki Milič, ambasadorki slovenske književnosti v Italiji, pesnici, prevajalki in publicistki, promotorki v slovenskem prostoru pogosto odrinjene poezije, ker jo pišejo ženske, lezbične aktivistke in geji, avtorici številnih javnih pisem, polemik in esejev, v katerih se duhovito, ostro in neustrašno loteva literarnih ali zamolčanih družbenih tem.

http://www.delo.si/kultura/knjizevni-listi/prva-mira-je-jolka-milic.html
http://www.dnevnik.si/clanek/1042659689
http://www.siol.net/kultura/knjige/2013/10/literarne_nagrade.aspx
http://www.primorske.si/Kultura/-Jolki-Milic-nagrada-mira.aspx
http://www.primorske.si/Kultura/Jolki-Milic-bodo-nocoj-izrocili-literarno-nagrado-.aspx
http://www.rtvslo.si/kultura/novice/literarno-nagrado-mira-bo-kot-prva-prejela-jolka-milic/322125
http://www.noviglas.eu/jolka-milic-prva-prejemnica-nagrade-mira
http://www.delo.si/kultura/knjizevni-listi/ko-zasijejo-zenske-pesnice.html

 


Četrtek, 21. november 2013, ob 12.30
SODELOVANJE V OMIZJU O SLOVENSKI MLADINSKI KNJIŽEVNOSTI NA SLOVENSKEM KNJIŽNEM SEJMU


Gostje prireditve slovenske mladinske književnosti so bili letošnji nagrajeni ustvarjalci mladinske književnosti: Barbara Simoniti, dobitnica Levstikove nagrade; Peter Škerl, dobitnik Smrekarjeve in Levstikove nagrade; Janja Vidmar, dobitnica desetnice; Peter Svetina, dobitnik večernice in priznanja zlata hruška; Damijan Stepančič, dobitnik nagrade Kristine Brenkove. Slovenski knjižni sejem, Cankarjev dom v Ljubljani, prireditev je vodila Carmen L. Oven.(Foto: Bralna značka.)

 

         

 


Sreda, 20. november 2013, ob 10.00
PREDSTAVITEV KNJIGE MOČVIRNIKI ZA OTROKE NA SLOVENSKEM KNJIŽNEM SEJMU


Barbara Simoniti je na Slovenskem knjižnem sejmu vodila literarno delavnico Poskusimo besedo za otroke. Predstavila jim je svojo knjigo Močvirniki. (Foto Miha Peterlič.)

 

       

 

Barbara Simoniti   Barbara Simoniti    

 


Torek, 12. november 2013, do petek, 15. november 2013
PREDSTAVITEV KNJIGE MOČVIRNIKI Z BRANJI ZA OTROKE NA FESTIVALU BRANJA KAPT'N BOOK 2013 V BONNU V NEMČIJI


Pisateljica Barbara Simoniti je bila s svojo uspešno knjigo Močvirniki, ki se je uvrstila v izbor White Ravens 2013, povabljena na festival branja Rheinisches Lesefest Käpt'n Book v Bonn v Nemčijo. Na festivalu je sodelovalo 42 nemških pisateljev in pet avtorjev iz vzhodne Evrope. V Bonnu in bližnjih mestih je Barbara Simoniti gostovala s kar osem branji, na katerih je otrokom predstavila izbrana poglavja v nemškem prevodu Rosemarie Linde iz Močvirnikov. (Foto Brigitte Nowak.)
http://kaeptnbook.crosscreative.de/fileadmin/media/PDF/kaepbookbroschuere_2013.pdf - str. 59

BONN-PROGRAM.pdf

 

     

 

     
 

 


Petek, 15. november 2013, ob 12.30
PREDSTAVITEV KNJIGE MOČVIRNIKI NA OSNOVNI ŠOLI JOHANN WALLRAF V BORNHEIMU V NEMČIJI


Pisateljica Barbara Simoniti je v okviru festivala Rheinisches Lesefest Käpt'n Book brala izbrana poglavja v nemškem prevodu iz svoje knjige Močvirniki; Katoliška osnovna šola Johann Wallraf, Bornheim.

 

       

 


Petek, 15. november 2013, ob 10.00
PREDSTAVITEV KNJIGE MOČVIRNIKI NA BEETHOVNOVI ŠOLI V BONNU V NEMČIJI


Pisateljica Barbara Simoniti je v okviru festivala Rheinisches Lesefest Käpt'n Book brala izbrana poglavja v nemškem prevodu iz svoje knjige Močvirniki; Šola KÖB Beethovenschule, Bonn.

 

       

 


Četrtek, 14. november 2013, ob 11.30
PREDSTAVITEV KNJIGE MOČVIRNIKI NA ŠOLI THOMAS VON QUENTEL V BORNHEIM-WALBERBERGU V NEMČIJI


Pisateljica Barbara Simoniti je v okviru festivala Rheinisches Lesefest Käpt'n Book brala izbrana poglavja v nemškem prevodu iz svoje knjige Močvirniki; Šola KGS Thomas von Quentel, Bornheim-Walberberg.
http://www.bornheim.de/bildung-soziales/stadtbuecherei/veranstaltungen/veranstaltungsarchiv.html
http://www.bornheim.de/aktuelles/news-einzelansicht/article/rheinisches-lesefest-kaeptn-book-kommt-nach-bornheim.html

 

       

 


Četrtek, 14. november 2013, ob 9.00
PREDSTAVITEV KNJIGE MOČVIRNIKI V STEKLARSKEM MUZEJU V RHEINBACHU V NEMČIJI


Pisateljica Barbara Simoniti je v okviru festivala Rheinisches Lesefest Käpt'n Book brala izbrana poglavja v nemškem prevodu iz svoje knjige Močvirniki; Steklarski muzej Rheinbach.

“Slovenska avtorica otroških knjig Barbara Simoniti je pritegnila šolarje iz Rheinbacha in Wormersdorfa in po svojem branju iz Močvirnikov – Zgodb iz Zelene Dobrave odgovarjala na številna vprašanja pozornih otrok. Dogodivščine močeradje družine so se zdele otrokom tako napete, da so hoteli izvedeti vse podrobnosti iz njihovega življenja.” Regine Prause

http://www.rheinbach.de/cms121/aktuelles/meldungen/artikel/2013-11-14_kaeptnbook2013.shtml
http://glasmuseum-rheinbach.de/kaeptn-book-ist-in-rheinbach-wieder-vor-anker-gegangen
https://buechereirhb.wordpress.com/category/veranstaltung/lesung

       

 


Sreda, 13. november 2013, ob 11.00
PREDSTAVITEV KNJIGE MOČVIRNIKI V OSNOVNI ŠOLI HARMONIE V EITORFU V NEMČIJI


Pisateljica Barbara Simoniti je v okviru festivala Rheinisches Lesefest Käpt'n Book brala izbrana poglavja v nemškem prevodu iz svoje knjige Močvirniki; Osnovna šola Harmonie, Eitorf.
http://www.windeck-bewegt.de/dokumente/upload/44f8f_rhein.lesefest_eitorf-windeck-2013_.08.15.pdf
http://www.grundschule-harmonie.de/aktuelles/was-vom-11.-bis-zum-15.-november-2013-passierte


         

 


Sreda, 13. november 2013, ob 9.00
PREDSTAVITEV KNJIGE MOČVIRNIKI V OBČINSKI KNJIŽNICI EITORF V NEMČIJI


Pisateljica Barbara Simoniti je v okviru festivala Rheinisches Lesefest Käpt'n Book brala izbrana poglavja v nemškem prevodu iz svoje knjige Močvirniki; Občinska knjižnica Eitorf.
http://www.windeck-bewegt.de/dokumente/upload/44f8f_rhein.lesefest_eitorf-windeck-2013_.08.15.pdf

       

 


Torek, 12. november 2013, ob 14.00
PREDSTAVITEV KNJIGE MOČVIRNIKI V MUZEJU GRAD HOMBURG V NEMČIJI


Pisateljica Barbara Simoniti je v okviru festivala Rheinisches Lesefest Käpt'n Book brala izbrana poglavja v nemškem prevodu iz svoje knjige Močvirniki; Muzej grad Homburg – Burgschränke, Nümbrecht.
http://www.schloss-homburg.de/imperia/md/content/cms200sh/barbara_simoniti.pdf

       

 


Torek, 12. november 2013, ob 10.00
PREDSTAVITEV KNJIGE MOČVIRNIKI V MESTNI KNJIŽNICI V WALDBRÖLU V NEMČIJI


Pisateljica Barbara Simoniti je v okviru festivala Rheinisches Lesefest Käpt'n Book brala izbrana poglavja v nemškem prevodu iz svoje knjige Močvirniki; Mestna knjižnica Waldbröl.
http://www.obk.de/imperia/md/content/cms200/aktuelles_2013/lesefest_kaeptn_book.pdf

       

 


Petek, 8. november 2013, ob 11.00
TISKOVNA PREDSTAVITEV PRVE LITERARNE NAGRADE MIRA


Mira, Ženski odbor SC PEN, je pripravila tiskovno predstavitev za prvo Literarno nagrado Mira 2013. Nagrado podeljuje Ženski odbor zato, ker so kljub navidezni demokratičnosti nagrad prejemniki vseh večjih nagrad v glavnem moški. Žirija v sestavi: dr. Irena Novak-Popov (predsednica), dr. Andrej Detela, dr. Katja Mihurko-Poniž, dr. Stanislava Repar in dr. Barbara Simoniti, je prejela 12 nominacij za nagrado. Dr. Irena Novak-Popov je razglasila letošnjo nagrajenko Mire, ki jo je žirija izbrala soglasno: pesnico, prevajalko, publicistko in ambasadorko slovenske poezije v Italiji, Jolko Milič, za katero so glasovali soglasno, in preostalih 10 nominirank. To so: Lojzka Bratuž, Neža Maurer, Svetlana Makarovič, Alenka Puhar, Breda Smolnikar, Irena Žerjal, Janja Žitnik-Serafin, Maja Haderlap, Suzana Tratnik in Ksenija Jus. Slovesna podelitev nagrade bo v soboto, 23. novembra, na Slovenskem knjižnem sejmu v Cankarjevem domu. Dvorana SC PEN, Tomšičeva 12 v Ljubljani. (Foto STA in Tina Čič.)
http://www.siol.net/kultura/knjige/2013/11/prva_prejemnica_literarne_nagrade_mira.aspx
http://www.delo.si/kultura/knjizevni-listi/prva-mira-je-jolka-milic.html

 

  Pen   Mira    

 


Torek, 5. november 2013, ob 18.00
VODENJE POGOVORNEGA VEČERA SC PEN Z MAJO HADERLAP O ROMANU ANGEL POZABE


V Knjižnici Otona Župančiča so v sodelovanju s Slovenskim centrom PEN gostili koroško pesnico in pisateljico dr. Majo Hederlap, ki je za svoj nemško napisani roman Angel pozabe (Engel des Vergessens) prejela literarno nagrado Ingeborg Bachmann. O njenem pisanju v slovenščini in nemščini, o romanu in spremembah, ki ji ga je uspeh prinesel, o pisateljskem poklicu v današnjem času, o Sloveniji, Avstriji in Koroški se je s pisateljico ter prevajalcem dr. Štefanom Vevarjem pogovarjala dr. Barbara Simoniti. (Foto Arhiv MKL.)

 

    Pen   Mira  

 

Barbara Simoniti   Barbara Simoniti   Barbara Simoniti   Barbara Simoniti

 


Sobota, 12. oktober 2013, ob 18.00
SODELOVANJE NA LITERARNEM VEČERU AVSTRIJSKE REVIJE REIBEISEN V PIRANU


Slovenski center PEN je skupaj s Tržaškim centrom PEN gostoval v Piranu na ustvarjalni delavnici avstrijske revije za kulturo Reibeisen iz Kapfenberga. Na literarnem večeru so predstavili besedila z literarne delavnice, 30. številko revije Reibeisen, svoja besedila pa so brali dr. Antonio della Rocca, dr. Barbara Simoniti, Gabriella Valera Gruber, dr. Renata Grim in Luisa Gastaldo. Branja so potekala v slovenščini, italijanščini, nemščini in angleščini; Hotel Fiesa. (Foto Reibeisen.)

 

  Logo   Logo   Logo  

 

  PEN   PEN   PEN   PEN

 


Petek, 11. oktober 2013, ob 18.00
SODELOVANJE NA OKROGLI MIZI O LITERARNIH NAGRADAH NA KNJIGOKUPU


V okviru Knjigokupa je potekala okrogla miza o literarnih nagradah, vodila jo je Breda Biščak, gostje so bili pisateljica dr. Barbara Simoniti, urednica založbe Goga Jelka Ciglenečki in prof. dr. Miran Hladnik; Modrijanova knjigarna v Ljubljani. (Foto Tit Nešović.)
http://www.siol.net/kultura/knjige/2013/10/literarne_nagrade.aspx
http://www.delo.si/kultura/knjizevni-listi/vec-ko-je-literarnih-nagrad-manj-so-vredne.html

 

       

 

    Barbara Simoniti  

 


Četrtek, 26. september 2013, ob 12.00
PODELITEV NAGRADE IN PRIZNANJ VEČERNICA 2012

V okviru XVIII. srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede so podelili nagrado večernica za leto 2012 Petru Svetini za knjigo Ropotarna, nominiranci za nagrado pa so prijeli priznanja, med njimi tudi Barbara Simoniti za Močvirnike. Srečanje je priredilo Podjetje za promocijo kulture Franc-Franc; Gledališče Park Murska Sobota. (Foto Janko Rath, Večer.)
http://www.bukla.si/?action=clanki&limit=30&article_id=2353

 

  Večernica   Barbara Simoniti  
             
   
 

 


Četrtek, 19. september 2013, ob 12.00
INTERVJU Z BARBARO SIMONITI OB NOMINACIJI ZA NAGRADO VEČERNICA


Melita Forstnerič Hajnšek se je o pisanju knjig za otroke pogovarjala z nominiranko za Večernico, pisateljico Barbaro Simoniti; vrt Kavarne Union v Ljubljani; fotografije Robert Balen. Intervju z naslovom V knjigi hočem imeti cel svet je objavljen v Večeru, Večernica 2013, ponedeljek, 23. september 2013, stran 3.
http://www.barbarasimoniti.com/files/datoteke/Barbara_Simoniti_Intervju_Vecer.pdf

 

       

 

       

 


Četrtek, 12. september 2013, ob 18.00
GOSTJA VEČERA Z NOMINIRANCI ZA NAGRADO VEČERNICA V MESTNI KNJIGARNI MARIBOR


Srečanja z nominiranci za nagrado večernica: Barbara Simoniti, Močvirniki. Mestna knjigarna Maribor, pogovor s pisateljico Barbaro Simoniti in ilustratorjem Petrom Škerlom o Močvirnikih je povezovala Simona Kopinšek.

 

  Levstikova nagrada   Močvirniki  

 


Petek, 30. avgust 2013, ob 18.00
SODELOVANJE NA 10. MEDNARODNEM FESTIVALU REVIJA V REVIJI V ŠKOCJANU NA KRASU


10. Mednarodni festival Revija v reviji se je začel z branjem, na katerem sta se predstavila slovaško-slovenska avtorica Stanislava Repar ter filozof in zgodovinar Primož Repar. Pogovor z njima je vodila Barbara Simoniti; Muzej slovenskih filmskih igralcev v Divači.

 

       

 


Torek, 11. junij 2013, ob 19.00
SLOVESNA PODELITEV DVEH LEVSTIKOVIH NAGRAD 2013 ZA KNJIGO MOČVIRNIKI


Levstikove nagrade so najvišja priznanja, ki jih založba Mladinska knjiga od leta 1949 podeljuje za izvirne stvaritve na področju književnega ustvarjanja za otroke in mladino. Žirija v sestavi dr. Milček Komelj, Alenka Sottler, Darka Tancer-Kajnih in Boštjan Gorenc-Pižama je določila dobitnike Levstikove nagrade 2013. To so: za življenjsko delo pesnica Neža Maurer in ilustrator Danijel Demšar ter za izvirno stvaritev na področju književnega ustvarjanja za otroke pisateljica Barbara Simoniti za knjigo Močvirniki in ilustrator Peter Škerl za ilustracije v knjigi Močvirniki. Tako so Močvirniki postali ena redkih knjig, ki je prejela obe Levstikovi nagradi.

 

  Levstikova nagrada      

 

Levstikova nagrada   Levstikova nagrada
  Močvirniki

 

Slovesna podelitev Levstikovih nagrad 2013 je bila na vrtu Gostilne pri Koširju v Tacnu. Pozdravni govor je imel predsednik uprave Mladinske knjige Peter Tomšič, slavnostni govornik je bil pisatelj Tone Partljič. Glasbo po navdihu Močvirnikov je napisal Boštjan Gombač, ki je prireditev tudi vodil, z njim je nastopil kitarist Saša Olenjuk. Nagrado je Barbari Simoniti podelil član žirije Boštjan Gorenc-Pižama, Petru Škerlu pa članica žirije Alenka Sottler. Za pogostitev so Koširjevi kuharski mojstri pripravili pravo močvirniško pojedino; Gostilna pri Koširju, Tacenska cesta 142 v Ljubljani. (Foto Arhiv MK.)

http://www.mladinska.com/za_medije/sporocila_za_javnost/sporocilo_za_javnost?aid=3130
http://www.delo.si/kultura/knjizevni-listi/levstikove-nagrade-maurer-demsar-simoniti-skerl.html
http://www.siol.net/kultura/knjige/2013/06/levstikove_nagrade_mocvirniki_navdusili_z_besedo_in_ilustracijami.aspx

 

      Barbara Simoniti

 

    Podelitev Levstikovih nagrad 2013  

 


Torek, 11. junij 2013, ob 11.00
PREDSTAVITEV DVEH LEVSTIKOVIH NAGRAD 2013 ZA KNJIGO MOČVIRNIKI


Levstikove nagrade so najvišja priznanja, ki jih založba Mladinska knjiga od leta 1949 podeljuje za izvirne stvaritve na področju književnega ustvarjanja za otroke in mladino. Na tiskovni konferenci v knjigarni Konzorcij so predstavili dobitnike Levstikove nagrade 2013. To so: za življenjsko delo pesnica Neža Maurer in ilustrator Danijel Demšar ter za izvirno stvaritev na področju knjižnega ustvarjanja za otroke in mladino Barbara Simoniti za knjigo Močvirniki in Peter Škerl za ilustracije v knjigi Močvirniki. Uvodni govor je imel dr. Milček Komelj; knjigarna Konzorcij v Ljubljani. (Foto Arhiv MK.)
http://www.mladinska.com/za_medije/sporocila_za_javnost/sporocilo_za_javnost?aid=3130
http://www.delo.si/kultura/knjizevni-listi/levstikove-nagrade-maurer-demsar-simoniti-skerl.html
http://www.siol.net/kultura/knjige/2013/06/levstikove_nagrade_mocvirniki_navdusili_z_besedo_in_ilustracijami.aspx

 

  Levstikova nagrada   Levstikova nagrada   Levstikova nagrada  

 

Barbara Simoniti   Barbara Simoniti   Barbara Simoniti   Barbara Simoniti

 


Sobota, 1. junij 2013, ob 20.00
SODELOVANJE NA LITERARNEM VEČERU USTVARJALK IZ MIRE V TRZINU


Na literarnem večer slovenskih ustvarjalk iz MIRE so ob spremljavi špansko zvenečih akordov kitare svojo poezijo brale: Tatjana Pregl-Kobe, Miriam Drev in Barbara Simoniti. Na kitaro je igral virtuoz in skladatelj Vito Marenče, flamenko je plesala Ana Pandur, večer je povezoval Tone Peršak; Kulturni dom Trzin.
http://trzinska-pomlad.wix.com/trzinska-pomla#!dan-besede/c1jdp

 

  Kud   Barbara Simoniti  

 


Četrtek, 23. maj 2013, ob 18.00
SODELOVANJE NA PESNIŠKEM VEČERU GLASOVI MIRE NA GRADU RAJHENBURG


Na gradu Rajhenburg je bil pesniški večer z naslovom Glasovi Mire. Na njem so sodelovale Miriam Drev, Stanislava Repar, Barbara Simoniti, Tatjana Pregl-Kobe, Maja Vidmar, Vita Žerjal-Pavlin, Dragica Štokelj in Ana M. Sobočan.

 

  Barbara Simoniti   Barbara Simoniti  

 


Sreda, 22. maj 2013, ob 15.00
UDELEŽBA NA SIMPOZIJU SLOVENSKE MATICE O USTVARJALNOSTI


Barbara Simoniti je z referatom Vsak dan prostega časa je del nesmrtnosti sodelovala na Simpoziju o ustvarjalnosti v Slovenski matici v Ljubljani. Povabljenih je bilo 27 avtorjev in avtoric. Simpozij je odprl predsednik Slovenske matice dr. Milček Komelj, vodil ga je dr. Iztok Simoniti.
http://www.demokracija.si/zanimivosti/znanost/21184-v-slovenski-matici-simpozij-o-ustvarjalnosti

 

 

Slovenska matica

     

 


Ponedeljek, 21. maj 2013, ob 18.00
GOSTJA PREDSTAVITVE KNJIGE MOČVIRNIKI V KNJIGARNI V SLOVENJ GRADCU


Knjigarna MK Slovenj Gradec, Srečanje z Močvirniki, pogovor s pisateljico  Barbaro Simoniti in ilustratorjem Petrom Škerlom je vodila Carmen L. Oven. (Foto Matej Krajnc.)

 

       

 

Barbara Simoniti   Barbara Simoniti   Barbara Simoniti  

 


Ponedeljek, 21. maj 2013
INTERVJU Z BARBARO SIMONITI OB USTANOVITVI ŽENSKEGA ODBORA MIRA V DELU

Novinar Peter Kolšek se je ob ustanovitvi Mire, Ženskega odbora Slovenskega centra PEN, pogovarjal z dr. Barbaro Simoniti, eno od ustanoviteljic Mire. Beseda je tekla o zastopanosti žensk v slovenski literaturi in o razlogih za ustanovitev Ženskega odbora, poleg tega pa tudi o različnih področjih dejavnosti Barbare Simoniti, o njeni najnovejši knjigi za otroke, uspešnici Močvirniki, o razmerah v slovenski družbi in anomalijah, ki jo silijo v družbeno angažiranost; Kavarna Union, Ljubljana. Intervju z naslovom Argumentom se je mogoče argumentirano upreti je bil objavljen v Delu v Kulturi 20. maja 2013. (Foto: Mavric Pivk.)
http://www.delo.si/kultura/knjizevni-listi/barbara-simoniti-argumentom-se-je-mogoce-argumentirano-upreti.html

 

      Barbara Simoniti

 

     

 


Četrtek, 9. maj 2013, ob 19.00
VODENJE LITERARNEGA VEČERA MIRE NA 45. MEDNARODNEM SREČANJU PENA NA BLEDU


V okviru 45. Mednarodnega srečanja PEN so se na Bledu prvič sestale tudi članice novoustanovljenega Ženskega odbora Slovenskega centra PEN s članicami Mednarodnega odbora pisateljic (PEN International Women Writers’ Committee). V četrtek je v Hotelu Park na Bledu potekal literarni večer Mire s številnimi gostjami in gosti, ki ga je vodila dr. Barbara Simoniti. (Foto Ivo Frbežar in Andreja Završnik.)
http://www.rtvslo.si/kultura/knjige/na-45-srecanju-pen-o-zgresenosti-kulturne-delitve-na-sredisce-in-obrobje/308229

 

  Logo   Pen   Barbara Simoniti  

 

     

 


Četrtek, 25. april 2013, ob 11.30
PREDSTAVITEV KNJIGE MOČVIRNIKI ZA SLOVENSKO GIMNAZIJO V CELOVCU


Knjigarna Haček, Celovec, predstavitev knjige Močvirniki z Barbaro Simoniti za drugi šolski razred Slovenske gimnazije v Celovcu.

 

  Hacek        

 


Četrtek, 25. april 2013, ob 9.00
PREDSTAVITEV KNJIGE MOČVIRNIKI V KULTURNEM CENTRU V ŠENTJANŽU V ROŽU


Kulturni center K&K Šentjanž v Rožu/St. Johann im Rosental, literarna delavnica pisateljice Barbare Simoniti s knjigo Močvirniki za učence in učenke osnovne šole Ljubljana-Poljane ter glavnih šol iz Borovelj (Ferlach) in Vetrinja (Viktring).

 

       

 


Torek, 23. april 2013, ob 19.00
ODPRTJE RAZSTAVE ILUSTRACIJ MOČVIRNIKOV V STEKLENEM ATRIJU MESTNE HIŠE V LJUBLJANI


Knjiga Močvirniki je pomemben mejnik v slovenskem knjižnem založništvu za otroke in nič manj odrasle. Izvrstno besedilo Barbare Simoniti je kongenialno razširil, nadgradil in v resnični svet spremenil Peter Škerl na način, kot ga v slovenski tradiciji še nismo zasledili. Ta nas za trenutek spomni na brezčasno anglosaško ilustracijo iz zgodnjih let dvajsetega stoletja. Na romantične podobe pokrajine in idealizirane male prebivalce. A s tem se podobnost tudi konča. V resnici so to dosledne, realistične podobe živalskih junakov in dogodkov v močvirskem okolju. Živali so narisane natančno, kot bi se spodobilo za učbenik biologije. Tudi botanična natančnost je dosledna in stroga. A Peter Škerl ve, da tehnična odličnost še ni knjižna ilustracija. Ta dobi svoj sijaj šele s kompozicijo, z igro svetlobe in sence, z atmosfero, z značaji junakov in njihovih medsebojnih odnosov na prizorišču. In kompozicije so režisersko zelo zahtevne, a lahkotno izvedene. S knjigo Močvirniki je slovenska ilustracija pridobila nov in presežen slog. Zato je razstava v Steklenem atriju Mestne hiše vsekakor zelo lep in dragocen dogodek. (Foto Katarina Modic.)
NEDELO-saprazaba-kaksen-svet.pdf

 

    Levstikova nagrada    

 

     

 


Petek, 19. april 2013, ob 10.30
GOSTOVANJE NA SREDNJI ZDRAVSTVENI ŠOLI V SLOVENJ GRADCU


Pisateljica in pesnica Barbara Simoniti je bila gostja pri dijakih Srednje zdravstvene šole v Slovenj Gradcu. Z njimi se je pogovarjala o svojem delu in ustvarjanju.

 

     

 

       

 


Četrtek, 18. april 2013, ob 9.00
PREDSTAVITEV KNJIGE MOČVIRNIKI NA SREDNJI ŠOLI ZA OBLIKOVANJE V MARIBORU


Srednja šola za oblikovanje Maribor, Močvirniki s pisateljico Barbaro Simoniti in ilustratorjem Petrom Škerlom.

 

       

 


Sreda, 17. april 2013, ob 18.00
GOSTJA SREČANJA Z MOČVIRNIKI V NOVOPISIH NA WOLFOVI


V okviru Novopisov na Wolfovi je Carmen L. Oven vodila pogovor o knjigi Močvirniki s pisateljico Barbaro Simoniti in ilustratorjem Petrom Škerlom; Knjigarna MK, Wolfova 5 v Ljubljani. (Foto Turizem Ljubljana in BoBo.)

 

Levstikova nagrada        

 


Torek, 9. april 2013, ob 18.00
SODELOVANJE NA LITERARNEM VEČERU ODBORA MIRA


Ožji krog Mire, novoustanovljenega Ženskega odbora SC PEN, je na sedežu Mire v Slovenskem centru PEN kot svoj prvi dogodek priredil avtorsko branje zainteresiranih za Mirino pobudo. Večer so vodile soustanoviteljice Mire: dr. Stanislava Repar, Tatjana Pregl-Kobe, dr. Ana Marija Sobočan in dr. Barbara Simoniti. Sodelovalo je veliko pesnic in pisateljic ter nekaj pokončnih pesnikov; dvorana SC PEN in DSP, Tomšičeva 12 v Ljubljani. (Foto Uroš Hočevar.)

 

       

 

  Mira     Mira

 


Četrtek, 4. april 2013, ob 9.00
PREDSTAVITEV KNJIGE MOČVIRNIKI NA OSNOVNI ŠOLI V IDRIJI


Predstavitev knjige Močvirniki z avtorico Barbaro Simoniti in ilustratorjem Petrom Škerlom na OŠ Idrija, za Bevkovo bralno značko. (Foto Mira Tratnik.)

 

     

 

     
 

 


Torek, 2. april 2013, ob 9.00
PREDSTAVITEV KNJIGE MOČVIRNIKI NA OSNOVNI ŠOLI VALENTIN VODNIK V LJUBLJANI


Predstavitev knjige Močvirniki z avtorico Barbaro Simoniti in ilustratorjem Petrom Škerlom na OŠ Valentin Vodnik v Ljubljani.

 

       

 


Sobota, 16. marec 2013, od 20.00 do 24.00
SODELOVANJE NA BALKANSKI NOČI V OKVIRU KNJIŽNEGA SEJMA V LEIPZIGU


V okviru knjižnega sejma v Leipzigu je pisateljica in pesnica Barbara Simoniti nastopila na Balkanski noči. Brala je pesmi iz svojih pesniških knjig Sončni obrat in Voda v slovenščini in v nemškem prevodu; dvorana UT Connewitz v Leipzigu. (Foto Katja Stergar in Andrej Lovšin.)
http://jakrs.si/mednarodna_dejavnost/mednarodni-sejmi/knjizni-sejem-v-leipzigu-2013

 

       

 

    Barbara Simoniti
 

 


Sobota, 16. marec 2013, ob 15.00
GOSTJA PREDSTAVITVE KNJIGE MOČVIRNIKI NA KNJIŽNEM SEJMU V LEIPZIGU


Na knjižnem sejmu v Leipzigu je pisateljica Barbara Simoniti predstavila svojo knjigo za otroke Močvirniki. Prebrala je odlomek iz nje v slovenščini in v nemškem prevodu. Pogovor z Barbaro Simoniti je vodila Aylin Rieger, Traduki Berlin. (Foto Katja Stergar in Andrej Lovšin.)
http://jakrs.si/mednarodna_dejavnost/mednarodni-sejmi/knjizni-sejem-v-leipzigu-2013
http://docplayer.org/10018774-Autorinnen-und-autoren-aus-suedosteuropa-lesen-in-leipzig-lesungen-diskussionen-animationsfilme-musik-leipziger-buchmesse-2013.html

 

   

 

Jak

 

 

   

Barbara Simoniti

 

Barbara Simoniti

 


Petek, 8. marec 2013, ob 11.00
USTANOVITEV MIRE, ŽENSKEGA ODBORA SLOVENSKEGA CENTRA PEN


V Slovenskem centru Pen v Ljubljani so ustanovili Ženski odbor, imenovan Mira, ki je del Ženskega odbora pri Mednarodnem centru PEN (PIWWC). Mira je zaživela s pismom slovenski kulturni javnosti in tiskovno konferenco za medije. Ustanoviteljice Mire so: dr. Stanislava Repar, dr. Barbara Simoniti, dr. Ana Marija Sobočan in Tatjana Pregl-Kobe. Skupaj s Tanjo Tuma so vse tudi članice ožjega kroga Mire; dvorana SC PEN, Ljubljana.

 

       

 
Mira si prizadeva za intenzivnejšo prisotnost žensk – literarnih ustvarjalk, intelektualk in publicistk v slovenskem javnem prostoru, povečanje njihovega ugleda in zastopanosti v različnih javnih institucijah in na pozicijah odločanja, polno uveljavitev svobode izražanja in spodbujanje osebnostne integritete žensk; redno predstavljanje ustvarjalnih in miselnih potencialov ter dosežkov slovenskih in tujih pisateljic in pesnic, literarnih kritičark in znanstvenic; dvigovanje izobrazbene ravni v zvezi s feminističnimi prizadevanji ter spremembo družbene paradigme iz tekmovalne v sodelujočo. Mira se v svojem delovanju ravna po načelih nehierarhičnosti, enakopravnosti, spoštljivosti do drugih in drugače mislečih, oblikovanja in spodbujanja skupnega prostora, ki temelji na samorefleksiji, dobronamernosti in potrebi po skupnem dobrem. Deluje skladno z Osnovno listino Mednarodnega PEN-a, kar se da konsenzualno, nikakor pa ne v duhu potrjevanja patriarhalnih stereotipov in vlog. Enkrat na leto Mira nagradi ustvarjalke z Literarno nagrado Mira za njihov celosten ustvarjalen opus in načelno osebnostno držo, ki odpira prostor za druge v duhu Mirine prizadevnosti.
http://www.delo.si/zgodbe/nedeljskobranje/mira-zenski-odbor-pena-sodelovanje-namesto-tekmovanja.html

 

 

     

 


Petek, 8. februar 2013, ob 11.00
PREDSTAVITEV KNJIGE MOČVIRNIKI OB PREŠERNOVEM DNEVU V KONZORCIJU


V knjigarni Konzorcij smo prešerni dan začeli z Močvirniki Barbare Simoniti in Petra Škerla. Otroci so z zanimanjem poslušali zgodbico, ki jo je interpretirala Carmen L. Oven. Peter Škerl je prav za to priložnost pripravil skice, ki so jih otroci barvali. V pogovoru z Barbaro Simoniti in Petrom Škerlom smo izvedeli marsikaj o raziskovanju močvare. Od Močvirnikov smo se preselili v pravljični svet Marlenke Stupice, ki je ta dan prejela Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Prvič jo je prejel kak ilustrator. (Foto MK in ALUO.)
http://www.mladinska.com/skupina_mk/koledar_dogodkov/dogodek?etid=1003

 

Levstikova nagrada        

 

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate z uporabo. Več informacij

Spletni piškotki