Spletna stran Barbare Simoniti

DOGODKI 2015

 

Sobota, 28. november 2015, ob 15.00
SODELOVANJE NA OMIZJU O BUTALCIH MED NIZKO IN VISOKO LITERATURO OB IZIDU INTEGRALNE IZDAJE V KONDORJU


Butalci Frana Milčinskega so med redkimi slovenskimi knjigami, ki jih zares vsi poznamo. So tudi ena največjih uspešnic, kar jih premore slovenska literatura. Po skoraj sto letih od nastanka in ob izidu integralne izdaje v zbirki Kondor je nastopil čas, da se vprašamo, zakaj so bili kritiški in literarnozgodovinski odzivi na Butalce toliko časa tako zadržani. Kje je danes mesto te umetnine? O Butalcih med nizko in visoko literaturo se bo v Debatni kavarni na Slovenskem knjižnem sejmu pogovarjala Špela Frlic s sogovorniki: dr. Barbaro Simoniti, avtorico spremne besede k prvi integralni in kritični izdaji Butalcev, Andrejem Ilcem, urednikom Zbirke Kondor pri Mladinski knjigi in Andrejem Rozmanom-Rozo, gledališčnikom in književnikom; Debatna kavarna na 31. slovenskem knjižnem sejmu, drugo preddverje Cankarjevega doma v Ljubljani. (Foto Laura Štraus in Matej Kerec.)
http://www.knjiznisejem.si/index.php/program-sejma/debatna-kavarna
http://www.delo.si/sobotna/butalci-z-malo-so-danes-sinonim-za-politike.html

 

       

 

     

 


Sobota, 28. november 2015
INTERVJU Z BARBARO SIMONITI V SOBOTNI PRILOGI DELA


Novinarka Irena Štaudohar se je ob izidu prve integralne in kritične izdaje Butalcev Frana Milčinskega pogovarjala z dr. Barbaro Simoniti, ki je to izdajo uredila za Zbirko Kondor urednika Andreja Ilca pri Mladinski knjigi. Beseda je tekla o Butalcih in butalskosti ter o vsem, kar ta uspešnica v Sloveniji pomeni, poleg tega pa tudi o različnih področjih dejavnosti Barbare Simoniti, o njeni knjigi Močvirniki, o razmerah v slovenski književnosti in posebno o eksistencialni ogroženosti svobodnih umetnikov; Kavarna Union, Ljubljana. Intervju je objavljen v Sobotni prilogi Dela, 28. november 2015, str. 26–28., v času 31. slovenskega knjižnega sejma. (Foto: Jože Suhadolnik.)
http://www.delo.si/sobotna/butalci-z-malo-so-danes-sinonim-za-politike.html

 

       

 

     

 


Sreda, 25. november 2015, ob 17.00
SODELOVANJE NA OMIZJU O PREVODU KLASIČNIH DEL OB IZIDU NOVEGA PREVODA PIKE NOGAVIČKE


Ob izidu težko pričakovanega novega prevoda legendarne Pike Nogavičke pisateljice švedske Astrid Lindgren so na dan privrela vprašanja: Kdaj so novi prevodi že prevedenih del upravičeni in kdo o tem presoja? Smo se o tem nekoč drugače odločali, kot se danes? Ali z novim prevodom izvemo več o izvirniku? Smo za staro, novo ali oboje? O ponovnih prevodih klasičnih del mladinske književnosti so razpravljali: dr. Nada Grošelj, Milan Dekleva in dr. Barbara Simoniti, povezovala je Irena Duša; Mladinska knjiga, Debatna kavarna na 31. slovenskem knjižnem sejmu, prvo preddverje Cankarjevega doma v Ljubljani. (Foto Matej Kerec.)
http://www.delo.si/kultura/knjiga/novi-prevodi-zrcalijo-zgodovino-jezika.html

 

       

 

       

 


Ponedeljek, 16. november 2015, ob 11.00
PREDSTAVITEV OB IZIDU PRVE INTEGRALNE IZDAJE BUTALCEV


Založba Mladinska knjiga je na tiskovni konferenci v knjigarni Konzorcij predstavila pet novih knjig. V Zbirki Kondor urednika Andreja Ilca je izšla prva integralna izdaja Butalcev pisatelja Frana Milčinskega, ki obsega kar 42 zgodb in dve napol butalski. Naslovnico za novo izdajo je izdelal ilustrator Peter Škerl. Dr. Barbara Simoniti je zgodbe zbrala in uredila, vzpostavila njihovo izvirno besedilo ter napisala obsežno spremno besedo z opombami, slovarskimi razlagami, slikovnim gradivom in pregledom dosedanjih izdaj. Pri tem je Butalce, ki so največja slovenska literarna uspešnica, teoretično vzpostavila kot vrhunsko slovensko nonsens besedilo. Butalci so tako skoraj točno sto let po izidu prve zgodbe prvič objavljeni v celoviti in kritični obliki. – Na fotografijah so: Fran Milčinski, kakor je na ljubljanskem radiu bral svoje zgodbe, tudi Butalce, ter prvotni ilustratorji Butalcev: Ivan Vavpotič, Gabrijel Justin, Milko Bambič in Fran Podrekar. (Foto Arhiv MK in Wikipedija.)
http://ms.sta.si/2015/11/med-novostmi-v-kondorju-tudi-rozmanova-antologija-in-butalci
http://www.rtvslo.si/kultura/knjige/dolgo-cenzurirani-butalci-kmalu-v-najbolj-avtenticni-razlicici/376122
http://www.demokracija.si/kultura/prihodnji-teden-izide-prva-necenzurirana-knjiga-butalcev

   

 

       
 

 


Torek, 10. november 2015
PREDSTAVITEV V DVOJEZIČNEM CIKLU 100 ŽENSK . SLOVENSKA LITERATURA NA RADIU AGORA CELOVEC


Pesnica in pisateljica Barbara Simoniti je bila gostja dvojezične slovensko-nemške oddaje iz cikla 100 frauen.slowenische literatur / 100 žensk.slovenska literatura na radiu Agora v Celovcu. Cikel je posvečen slovenskim pesnicam in pisateljicam iz preteklosti in sedanjim ustvarjalkam. Oddaje pripravlja, ureja in vodi Jerneja Jezernik; nemška besedila Angelika Hödl. (Foto Jure Lazar.)
http://cba.fro.at/series/100-frauen-slowenische-literatur-i-100-zensk-slovenska-literatura : št. 6

 

       

 


Petek, 25. september 2015, ob 15.00
PLENARNI REFERAT NA SIMPOZIJU NONSENS V SLOVENSKI MLADINSKI KNJIŽEVNOSTI


V okviru XX. Srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede med 24. in 26. septembrom 2015 v Murski Soboti je potekal simpozij z naslovom Nonsens v slovenski mladinski književnosti. Vodila ga je Darka Tancer-Kajnih. Uvodni, plenarni referat je imela dr. Barbara Simoniti z naslovom Od nesmisla do nonsensa, za njo so predavali še: Boštjan Gorenc-Pižama, Miha Mohor, Milan Dekleva, dr. Igor Saksida in dr. Peter Svetina. Referati so objavljeni v reviji Otrok in knjiga št. 94. Srečanje je priredilo Podjetje za promocijo kulture Franc-Franc; Hotel Zvezda v Murski Soboti. (Foto Ivo Frbežar.)
http://www.mb.sik.si/sporocila_opis.asp?lang=sl&str=403&id=9652
https://www.sta.si/2163126/domisljijski-igriv-in-svoboden-svet-alice-v-cudezni-dezeli-zanimiv-se-po-150-letih
http://www.pressreader.com/slovenia/vecer/20150928/281784217900573/TextView

 

       

 

     

 


Sreda, 16. september 2015, ob 16.00
UDELEŽBA NA KONFERENCI ALICA SKOZI ČAS NA UNIVERZI CAMBRIDGE V ANGLIJI


Dr. Barbara Simoniti
se je udeležila konference z naslovom Alica skozi čas ob 150-letnici izida Aličinih dogodivščin v Čudežni deželi, ki jo je organizirala prof. Maria Nikolajeva na Univerzi Cambridge v Angliji, Homerton College, med 15. in 19. septembrom 2015. V referatu je predstavila svojo teorijo o ubesedovanju nonsensa, ki jo je razvila v doktoratu (Nonsens 1997) in utemeljila v slovenski literaturi z integralno izdajo Butalcev Frana Milčinskega (Butalci 2015). (Foto Homerton College, Milena Mileva Blažić, Halyna Pavlyshyn-Rys in B. S.)
https://www.educ.cam.ac.uk/events/conferences/alice

CAMBRIDGE-CONFERENCE.pdf

 

       

 

       

 

       

 


Petek, 4. september 2015
ČLANEK V POSEBNI ŠTEVILKI REVIJE BOOKBIRD O NONSENSU

 

Jesenska številka mednarodne revije Bookbird 3/15, ki jo četrtletno izdaja IBBY, je v celoti posvečena nonsensu. V njej objavljajo članke strokovnjaki za nonsens: Wim Tigges, Annette de Brujn, Kevin Shortsleeve, Maria Tarnogórska, Sarah Minslow, Daniela Almansi in Barbara Simoniti. (Foto Gregor Simoniti.)
http://www.ibby.org/1521.0.html
https://muse.jhu.edu/login?auth=0&type=summary&url=/journals/bookbird/v053/53.3.simoniti.pdf

 

   

 

       
 

 

Urednik Björn Sundmark o posebni številki:

Kako si upamo?! S to parafrazo iz intervjuja Michaela Heymana z JonArno Lawson nakazujem, kako izzivalno utegne biti, da posvečamo skoraj celotno številko nonsensu. Tudi če je otroška literatura zgodovinsko prešla od „poučevanja k razveseljevanju,“ je razveseljevanje skoraj vedno prevlečeno z dobrimi nameni in didaktičnimi vzgibi. „V vsem se skriva nauk,“ kakor pravi Vojvodinja v Alici v Čudežni deželi, in velika večina knjig za otroke dokazuje, da ima prav. Zdi se, da skriti odrasli v otroški literaturi vedno preži v ozadju, se sklanja otroku čez ramo in mu šepeta o strašni koristnosti vsega … Toda nonsens je protididaktičen in nekoristen, in ravno zato je tako neskončno navdušujoč.

Zato si upamo v tej številki načeti predmet, ki ostaja osrednjega in obrobnega pomena v otroški literaturi: nonsens. Osrednji je, ker so nekatera najpomembnejša dela za otroke, kakor Alica v Čudežni deželi, nonsens dela in ker je vsak zgodovinski pregled otroške literature brez njega nepopoln, in obroben je, ker ni eden glavnih žanrov. Potemtakem ni presenetljivo, da je revija za otroško literaturo, ubrano na temo nonsensa, prav res redka ptica. Dejansko smo prepričani, da je ta številka revije Bookbird celo prva v tridesetih letih. Zato si upamo!

 


Torek, 30. junij 2015, ob 10.00
PODOBA USTVARJALK V UČNIH NAČRTIH ZA OSNOVNE IN SREDNJE ŠOLE V SLOVENIJI NA NSK


Nacionalni svet za kulturo s predsednikom Metodom Pevcem je povabil predstavnice Mire, Ženskega odbora SC PEN, da v osrednji točki 5. redne seje NSK predstavijo problem slovenskih avtoric v šolskem literarnem sistemu. Poglobljeno in utemeljeno so temo predstavili: mag. Mojca Poznanovič-Jezeršek, Zavod za šolstvo RS, dr. Barbara Simoniti, ki je orisala širši slovenski in evropski literarni kontekst ter opozorila na pomanjkanje nacionalne strategije za literaturo in jezik, dr. Bogomila Kravos, raziskovalka, pisateljica, publicistka in profesorica slovenščine iz Trsta, dr. Stanislava Repar, raziskovalka, publicistka, pesnica in urednica, dr. Vita Žerjal Pavlin, SŠ za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, dr. Milena Mileva Blažič, redna profesorica za didaktiko slovenščine na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, ter mag. Bećir Kečanović, Inštitut za razvoj vključujoče družbe. Na koncu seje so člani NSK sprejeli sklep, da podprejo primerno predstavitev literarnih ustvarjalk v učnih načrtih. Velika sejna soba Ministrstva za kulturo, Maistrova ulica 10 v Ljubljani.
http://nsk-slo.si/index.php/seje/seja/309

 

       

 


Četrtek, 21. maj 2015, ob 9.00 in 11.00, ter petek, 22 maj 2015, ob 10.00
PREDSTAVITEV KNJIGE MOČVIRNIKI NA KNJIŽNEM SEJMU V SAARBRÜCKNU V NEMČIJI


Pisateljica Barbara Simoniti se je udeležila 15. evropskega sejma otroške in mladinske literature v Saarbrücknu v Nemčiji. Na gradu Saarbrücker Schloss je s tremi branji iz delnega nemškega prevoda Rosemarie Linde tretješolcem predstavila svojo knjigo Močvirniki in ilustracije Petra Škerla v digitalni obliki. Barbara Simoniti je nastopila v okviru programa ViVaVostok 2015 fundacije Robert Bosch Stiftung v sodelovanju s Fundacijo Mednarodne mladinske knjižnice iz Münchna. Program ViVaVostok odpira vrata najboljšim avtorjem in ilustratorjem otroških in mladinskih knjig iz držav Srednje in Vzhodne Evrope, zato da svoja dela predstavijo nemško govorečemu prostoru. Letos so to bili ilustratorka Irina Dobrescu iz Romunije, Marcin Sszygielski s Poljske in Barbara Simoniti iz Slovenije.
http://buchmesse-saarbruecken.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=97&Itemid=28

 

     

 

   
 

 


Torek, 6. maj 2015, ob 11.00
INTERVJU Z BARBARO SIMONITI ZA SLOVENSKO TISKOVNO AGENCIJO


Novinarka Jasmina Vodeb-Baša se je za Slovensko tiskovno agencijo pogovarjala z dr. Barbaro Simoniti o družbenih razmerah v Sloveniji, o njenem angažiranem delu na tem področju in o njenem pisateljskem delu; Kavarna/Terasa Nebotičnik, Ljubljana. Intervju z naslovom Pisatelj je vpet v družbene razmere, tudi če si ne želi biti družbeno angažiran, je objavljen na spletni strani STA. (Foto Tamino Petelinšek.)
https://www.sta.si/2131747/barbara-simoniti-za-sta-pisatelj-je-vpet-v-druzbene-razmere-tudi-ce-si-ne-zeli-biti-druzbeno-angaziran

 

       

 

     

 


Petek, 24. april 2015, ob 19.00
PREDSTAVITEV OB IZIDU REVIJE REIBEISEN V KAPFENBERGU V AVSTRIJI


Evropski literarni krog iz Kapfenberga v Avstriji je izdal letošnjo, 32. številko revije Reibeisen in jo predstavil 24. aprila v Glasbeni šoli v Kapfenbergu. Med objavljenimi avtorji/avtoricami je tudi Barbara Simoniti s pesmimi v nemškem prevodu iz pesniške knjige Voda. Glasbeni dodatek Wolfgang Leitner na kitari. (Foto Reibeisen.)
http://www.europa-literaturkreis.net/termine.htm

 

     

 

   
 

 


Torek, 21. april 2015, od 9.00 do 15.00
SODELOVANJE NA POSVETU PODOBA USTVARJALK V UČNIH NAČRTIH ZA OSNOVNE IN SREDNJE ŠOLE V SLOVENIJI


Ženski odbor SC PEN MIRA je organiziral posvet z naslovom: Podoba slovenskih literarnih ustvarjalk v učnih načrtih za pouk slovenščine v osnovnih in srednjih šolah. Zbrane je pozdravila direktorica Cankarjevega doma, Uršula Cetinski, uvodni govor je imela ministrica za kulturo RS, mag. Julijana Bizjak-Mlakar, pozdravni nagovor pa varuhinja človekovih pravic, Vlasta Nussdorfer, predsednik DSP Ivo Svetina in podpredsednica DSKP Dušanka Zabukovec. Na zelo izčrpnem in konstruktivnem posvetu z zelo zavzeto razpravo so nastopili: dr. Katja Mihurko-Poniž, dekanja Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici in izredna profesorica književnosti, dr. Barbara Simoniti, pesnica in pisateljica, z referatom Naj Ofelija spregovori, mag. Mojca Poznanovič-Jezeršek, Zavod za šolstvo RS, dr. Vita Žerjal Pavlin, SŠ za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, mag. Bečir Kečanović, Inštitut za razvoj vključujoče družbe, dr. Bogomila Kravos, raziskovalka, pisateljica, publicistka in profesorica slovenščine iz Trsta, ter dr. Milena Mileva Blažič, redna profesorica za didaktiko slovenščine na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Na koncu posveta so strokovnjaki sprejeli sklepe za nadaljnje delo in sporočilo za javnost. Dvorana Lili Novy, Cankarjev dom v Ljubljani.
http://www.mira.si/wordpress/napovednik
http://www.mk.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article//6517
http://www.napovednik.com/dogodek328817_zenske_literarne_ustvarjalke_v_slovenskih_ucnih
http://www.cd-cc.si/sl/humanistika/zenske-literarne-ustvarjalke-v-slovenskih-ucnih-nacrtih-5882
https://www.sta.si/2127120/v-cd-posvet-o-pomanjkanju-zenskih-literarnih-imen-v-ucnih-nacrtih
http://www.rtvslo.si/kultura/drugo/v-ucnih-nacrtih-premalo-slovenskih-avtoric-in-ljudskega-izrocila/368689
http://www.delo.si/kultura/knjiga/knjiga-je-zenskega-spola-pisatelj-pa-moskega.html

 

       

 

     

 


Ponedeljek, 20. april 2015, ob 15.00
SODELOVANJE NA POSVETU HONORARCI – IZUMIRAJOČA VRSTA?


Ob Dnevih slovenske knjige je v potekala Trikotna miza: Honorarci – izumirajoča vrsta? Na njej so sodelovali Mojca Pungerčar, Barbara Simoniti in Goran Vojnovič, pogovor je vodila Manca Renko; Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana. (Foto: Fotoučilnica.)
http://us9.campaign-archive2.com/?u=9df0822c8f9a1bc0b2cfd509d&id=54e16edd1a

 

       

 


Četrtek, 16. april 2015, ob 19.00
PREDSTAVITEV OB IZIDU REVIJE REIBEISEN NA DUNAJU


Evropski literarni krog iz Kapfenberga v Avstriji je izdal letošnjo, 32. številko revije Reibeisen in jo predstavil na Dunaju v prostorih Avstrijske družbe za literaturo. Med objavljenimi avtorji/avtoricami je tudi Barbara Simoniti, ki je brala svoje pesmi v nemškem prevodu iz pesniške knjige Voda. Glasbeni dodatek Wolfgang Leitner na kitari. (Foto Reibeisen.)
http://www.skica.at/Artikel/News_deu_Pr%C3%A4sentation_der_32._Ausgabe_des_Kulturmagazins_%E2%80%9EReibeisen%E2%80%9C_mit_Barbara_Simoniti

 

     

 

   
 

 


Ponedeljek, 23. marec 2015, ob 11.00
PREDSTAVITEV OB IZIDU SLOVENJEGRAŠKE KNJIGE PRI SLOVENSKI MATICI


Po že več izdanih knjigah, povezanih s slovenskimi mesti, je Slovenska matica izdala tudi Slovenjegraško knjigo. V več kot 500 strani obsežni knjigi so zbrane pesmi, zgodbe in pričevanja iz zgodovine tega mesta. Med avtorji sta Jurij Simoniti z odlomkom iz kataloga k razstavi Na poti v neznano in Barbara Simoniti s pesmimi iz knjige Voda. Na predstavitvi v Slovenj Gradcu so o knjigi spregovorili Milček Komelj, predsednik Slovenske matice, Drago Jančar, glavni urednik založbe, ter sourednika Niko R. Kolar in Vinko Ošlak; Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec, Glavni trg 24.
http://www.delo.si/kultura/knjiga/mesto-ob-mislinji-kot-glavni-junak-knjige.html

 

       

 

   
 

 


Sobota, 21. marec 2015, ob 18.00
PREDSTAVITEV ANTOLOGIJE SLOVENSKE POEZIJE OB SVETOVNEM DNEVU POEZIJE


Ob svetovnem dnevu poezije je Društvo slovenskih pisateljev skupaj z Inštitutom IRIU pripravilo projekt Roža iz Jeruzalema. V starem mestnem jedru so mimoidočim poklonili 500 papirnatih rož z izbranimi verzi pesnic iz Antologije moderne slovenske poezije v hebrejščini Gorim in ne morem tišine doseči, ki sta jo pripravili urednici Hava Pinhas-Cohen in Barbara Pogačnik in bo izšla letos. Poeziji avtoric, Veronike Dintinjane, Kristine Hočevar, Stanke Hrastelj, Barbare Korun, Mete Kušar, Svetlane Makarovič, Radharani Pernarčič, Barbare Pogačnik, Jane Putrle Srdić in Barbare Simoniti, je publika prisluhnila ob 18. uri v Mini teatru, kjer jo je uvodoma nagovoril predsednik Društva slovenskih pisateljev, Ivo Svetina. Sledil je pogovor o nastajanju antologije z urednico, Barbaro Pogačnik in Majo Kutin, soprevajalko, ki je nekaj pesmi interpretirala tudi v hebrejščini; Mini Teater v Križevniški ulici 1 v Ljubljani. (Foto Luka Volk.)
http://us9.campaign-archive2.com/?u=9df0822c8f9a1bc0b2cfd509d&id=54e16edd1a

 

         

 

     

 


Nedelja, 8. marec 2015, ob 20.00
PREDSTAVITEV AVTORJEV ZBIRKE MOČ LAŽNEGA NA FESTIVALU FABULA


Zaključni večer festivala založbe Beletrina Fabula, Literature sveta, je bil posvečen pisateljem knjige kratkih zgodb za mlade z naslovom Moč lažnega. Pogovor z Deso Muck, Mojco Kumerdej, Barbaro Simoniti, Milanom Deklevo in Žigo X Gombačem je povezoval Boštjan Gorenc-Pižama; Klub Cankarjevega doma. (Foto Matej Pušnik.)
http://www.festival-fabula.org/2015/program/moc-laznega/details/109-resnica-ali-izziv

 

     

 

   
 

 


Sreda, 4. marec 2015, ob 13.00
PREDSTAVITEV ZBIRKE MOČ LAŽNEGA IN NATEČAJA PISMO AVTORJU


V okviru festivala Fabula, Literature sveta, je pri založbi Beletrina izšla knjiga kratkih zgodb za mlade z naslovom Moč lažnega. K pisanju zgodb so povabili tri pisateljice in dva pisatelja. To so: Desa Muck, Mojca Kumerdej, Barbara Simoniti, Milan Dekleva in Žiga X Gombač. Barbara Simoniti je za tematsko zbirko napisala zgodbo z naslovom Tetraeder. Pogovor s pisatelji ob razglasitvi zmagovalnih pisem osnovnošolskega natečaja Pismo avtorju, na katerega je prišlo okoli 80 osnovnošolcev, je vodil Boštjan Gorenc-Pižama; Štihova dvorana Cankarjevega doma. (Foto Matej Pušnik.)
http://www.festival-fabula.org/2015/program/moc-laznega/details/109-resnica-ali-izziv
http://www.pogledi.si/pisma-bralcev/festival-fabula-2015
http://www.mladina.si/164498/moc-laznega
http://www.siol.net/kultura/knjige/2015/02/rdeca_nit_letosnje_fabule_moc_laznega.aspx
http://www.delo.si/kultura/knjiga/festival-fabula-zacenja-pomlad.html

 

     

 

   
 

 


Četrtek, 19. februar 2015
PREDSTAVITEV OB IZIDU ZBIRKE MOČ LAŽNEGA V OKVIRU FESTIVALA FABULA

V okviru festivala Fabula, Literature sveta, je pri založbi Beletrina izšla knjiga kratkih zgodb za mlade z naslovom Moč lažnega. K pisanju zgodb so povabili tri pisateljice in dva pisatelja. To so: Desa Muck, Mojca Kumerdej, Barbara Simoniti, Milan Dekleva in Žiga X Gombač. Barbara Simoniti je za tematsko zbirko napisala zgodbo z naslovom Tetraeder. (Foto Matej Pušnik.)
http://www.festival-fabula.org/2015/program/moc-laznega/details/109-resnica-ali-izziv
http://www.delo.si/kultura/knjiga/festival-fabula-zacenja-pomlad.html

 

   

 

   
 

 

 

 

 

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate z uporabo. Več informacij

Spletni piškotki